piątek, 19 grudnia 2014

Socca



Socca. Po prostu. Placek który można zjeść z humusem, pastą warzywną, można w niego zawinąć warzywa i użyć jako pity. No i przede wszystkim można zaprośić na obiad bezglutenowych przyjaciół bez strachu, że znowu trzeba będzie biec do sklepu po wafle ryżowe..

Przepis na dwa placki o średnicy 30cm.
1 szklanka wody
1 szklanka mąki z cieciorki
oliwa,sól, przyprawy

Szklanke wody mieszamy z mąką, szczypta soli i przyprawami (np. kumin). Zostawiamy na minimum 2 godziny pod przykryciem.

Nagrzewamy piekarnik do 250C funkcja broil/grill. Nagrzewamy mocno blachę następnie smarujemy ją oliwą i wylewamy miksturę tak aby cieńko pokryła całą blachę - to wymaga odrobinę treningu.

Pieczemy aż się zrumieni ok. 7 minut. Czas pieczenia zależy tez od tego czy chcemy uzyskać placek chrupiący czy też bardziej miękki.