piątek, 21 września 2012

Gruszka


- Excuse me Mr. Martin, do you like pears???
-...................

Nie udało mi się zapytać Chrisa Martina o to czy lubi gruszki (na Facebooku zastanawiałem się przed koncertem) ale od tamtej pory dowiedziałem się dwóch cennych dla akcji "zjedz gruszkę bo jest sezon" rzeczy:
1. Kasza którą prezentuję jest pyszną propozycją na wczesną jesień
2. Chris Martin & Coldplay na żywo dostarczają tyle pozytywnej energii, że nawet 100 wizyt u terapeuty nie dałoby takiego efektu co ich jeden występ.

Gruszki na śniadanie:
(porcja dla 3 osób)

125g kasza jaglana
750 ml woda lub mleko ryżowe,sojowe,owsiane byle nie mleko mleko
2x gruszka klapsa lub konferencja - dowolnie
150 ml mleko
pół szklanki orzechów nerkowca lub włoskich
1 łyżka lnu złocistego
łyżka cynamonu
łyżka syropu z agawy/miodu

1. Kaszę zalewamy zimną wodą lub mlekiem (750ml) i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 min. dodajemy nieobrane, drobno pokrojone gruszki i gotujemy dalej aż kasza wchłonie wodę lub mleko ok. 10 min.

2.W osobnej misce mieszamy resztę składników i miksujemy aż powstanie lekko gęsta masa.

3. Kaszę mieszamy z miksem z punktu 2 i podgrzewamy lekko lub podajemy bezpośrednio po zalaniu.


Coldplay "Paradise" (live)

czwartek, 13 września 2012

O edukacji przy gulaszu warzywnym


Pomyślałem sobię,że to danie z wyjątkiem niektórych przypraw takich jak chili mogło by być podawane dzieciom w przedszkolach. Tak, temat przedszkola jest mi już znany i coś tam sobię myślę na ten temat a najbardziej myślę o jedzeniu. Kiedyś pisałem mały artykuł o jedzeniu w przedszkolach do magazynu e!stilo  więc nie będę się powtarzał. Od kilku dni próbuję skończyć dużą dynię którą zgarnęliśmy od Majlerta i najbardziej przyjemnie komponuje się w tym oto wege gulaszu wczesnojesiennym. Zamieszczam przepis z osobistym hitem tygodnia w wykonaniu...hmmm w naszym systemie edukacji pan King Krule przygotowywałby się do matury ale chyba ma ciekawszy pomysł na siebie. Moim zdaniem idzie mu naprawdę dobrze. Tak tak kończę już.

Gulasz warzywny

450g Dynia obrana pokrojona w kostkę
2x duża papryka pokrojona w kostkę
500g pomidory sparzone, obrane i posiekane
2x ząbek czosnku
1x duża cebula pokrojona drobno
3x łyżeczka kminku mielonego
450ml bulion warzywny (może być jedna eko kostka)
3x łyżka oliwy
2x łyżka papryki słodkiej
1x łyżka chili
1x łyżka mąki ziemniaczanej
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i dusimy ok. 10 minut. Dodajemy dynię, czosnek, paprykę i kminek. Dusimy 10 minut od czasu do czasu mieszając następnię dodajemy paprykę słodką, chili i makę - dusimy minutę. Wlewamy pomidory i bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszacie ogień i dusicie ok.15minut n awolnym ogniu aż warzywa zmiękną. Podajemy z chlebkiem żytnim, najlepiej własnej produkcji:)


King Krule " Noose of Jah City"

wtorek, 4 września 2012

Gluten free pumpkin muffin

 
szklana miseczka Agnieszka Bar http://www.agnieszkabar.pl/
                           
                                                           
                                                 
Ostatnia wizyta pod CSW zaowocowała (powiedziałbym "zawarzywiła") zakupem pierwszej w tym roku dyni. Sprzedawały bardzo miłe Panie z gospodarstwa Ludwika Majlerta. Znaleźliśmy tam dynie hokkaido - moją ulubioną. Od weekendu leżała bezczynnie na balkonie a ja zastanawiałem się co z nią zrobić. Rok temu zupę z dyni prezenotowałem pomyślałem więc, że zrobię krok naprzód i upiekę muffiny dyniowe, których w życiu nie próbowałem. W momencie pisania siedzę przy sfotografowanym talerzyku muffinów i kończę już trzeciego, może więc czas zakończyć wpis polecając na koniec wszystkim  Wam która dieta bezglutenowa dobija te oto muffiny dzięki którym zjadacze pszenicy będa mogli tylko Wam pozazdrościć upodobania do maki gryczanej :) P.s Usłyszałem od chłopców, że to tato bardzo dobre jest....

Bezglutenowe muffiny z dynią:

M wysokim naczyniu mieszamy mokre składniki:
1 jajo eko
1/2 szklanka musu jabłkowego
1/2 szklanka mleka ryżowego
3x łyżka masła
1 szklanka rozgotowanej i zmiksowanej dynii hokkaido bez skórki
+ 1/2 szklanka cukier trzcinowy lub inny słodzik

W dużej misce mieszamy składniki suche:
2x szklanka mąki gryczanej
1łyżka proszek do pieczenia bezglutenowy
1/2 łyżka sody
1/2 łyżka soli morskiej
cynamon, gałka muszkatołowa


Składniki mokre miksujemy aż do połączenia i dodajemy do wymieszanych składników suchych. Mieszamy krótko aż powstanie jednolita masa. Przekładamy do foremek na muffiny i pieczemy ok 20 min w temp. 175C. Studzimy i jemy. Pycha!