czwartek, 28 kwietnia 2011

Dźwięki miasta

Pisząc o muzyce na blogu Jomafelo muszę napisać  o filmie, który właśnie obejrzałem w kinie. O filmie którego nie porównałbym do żadnego innego filmu, które w życiu obejrzałem. Jestem pod ogromnym wrażeniem i mimo, że muzyka jest kwestią gustu myślę, że ten film poruszy każdego. Zobaczcie to koniecznie!

Ciepło, ciepło, ciepło....



Wiele osób polecało mi ten napój i im bardziej mnie zachęcano tym dalej odkładałem pierwszy łyk Mate. Tej wiosny jednak nikt mi jeszcze nie polecał więc spróbowałem - z cytrynką. Teraz pijam częściej niż kawę :) Orzeźwia.  Gatunek prezentowany pochodzi z upraw ekologicznych i jest produktem  Sprawiedliwego Handlu. P.s a może weekend majowy w Urugwaju? Wybiera się ktoś?

niedziela, 24 kwietnia 2011

Organiczne kuleczki kokosowe




Święta bez słodyczy? Nawet profesjonalni dietetycy odpuszczają swoim podopiecznym na okres świąt rygorystyczne " nie" dla słodyczy. Tak więc jeżeli już słodkie to najlepiej własnej roboty i z najlepszych składników a ponieważ postanowiłem odpuścić sobie stresowe modlenie się do sernika aby tylko wyrósł postawiłem na sprawdzony przepis na pyszne niczym nie słodzone kuleczki kokosowe. Przepis:

100g fig, moreli, rodzynek bio
100g płatków owsianych bio
100g migdałów ciętych bio
1 cytryna bio
cynamon bio
kakao raw
wiórki kokosowe bio

Bakalie tniemy drobno, dodajemy posiekane migdały, cynamon, płatki owsiane. Następnie wlewamy troszkę wody, sok i skórkę z cytryny a na koniec dosypujemy odrobinę kakao. Zagniatamy na ciasto, formujemy  kuleczki i obtaczamy w kokosie. Pycha i dodatkowo bardzo szybko zaspakaja apetyt na słodkie!

czwartek, 21 kwietnia 2011

Kartka świąteczna


 Kochani, Wesołych Świąt Wielkanocnych. Pogoda bedzie piękna, wykorzystajcie to, wyjedźcie po południu do lasu na spacer, pokontemplujcie budzacą się wiosnę i zaśmiewajcie się radośnie w słońcu. Zamiesczam tą kartkę świąteczną ze zdjęciami belgijskich łąk z życzeniami bardzo spokojnego weekendu świątecznego. Jomafelo Wam i sobię tego życzy.

wtorek, 19 kwietnia 2011

Dzieci lubią słodkie..

 
Małe dzieci znoszą jedzenie różnie. Czasami miska "znika" w małych brzuszkach a czasami trafia na ścianę jako kolejna domowa dekoracja. Jedno jest pewne : słodki ryż z jabłkami w cynamonie polany syropem klonowym nigdy nie zastapi obrazu na ścianie. Moi chłopcy po prostu to uwielbiają! Jeżeli zatem akceptujecie kolor ścian w Waszych domach nie zmieniajcie go i spróbujcie podać Waszym maluchom to śniadanie a na pewno posiłek ten trafi tam gdzie trzeba - do brzuszka. Oto przepis Jomafelo:

100g ugotowanego słodkiego ryżu (mochi) bio
2 eko jabłka
syrop klonowy ( lub słodowy jęczmienny)
sok z eko cytryny
cynamon bio
tahini lub mus migdałowy
sok jabłkowy bio

Trochę soku jabłkowego podgrzewamy i wrzucamy drobno pokrojone jabłka. Posypujemy cynamonem i gotujemy chwilę. Nastepnie dorzucamy ugotowany ryż. Dodajemy odrobinę soku z cytryny, łyżeczkę tahini i syrop. Mieszamy i zostawiamy chwilę na małym ogniu. Dle efektu polecam danie polać syropem  klonowym. Mali esteci napewno to docenią :)


poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Perfect little moment

Mała przyjemność dzisiejszego dnia. W końcu wyjrzało słońce, zrobiło sie cieplej, po drodze zafundowałem sobie małe szybkie espresso.

niedziela, 17 kwietnia 2011

Duńska jakość

Do tematu Danii mógłbym podejść na wiele sposobów. Wspomniałbym na przykład o Gangu Olsena albo o Czesławie Mozilu. Jednak dzisiaj skupię się na firmie Urtekram. Temat kosmetyków ekologicznych jest równie trudny a czasami nawet kontrowersyjny jak temat ekologicznych jajek (które, ostatnio się wydało, są tylko ekologiczne z nazwy) lub warzyw. Często jedynym miernikiem pozostaje wiara lub przeczucie - temu panu wierze a tamtemu nie. Firmie Urtekram wierzę. Jest stosunkowo "mała",  produkty składają się z kilku składników,  które są przewożone pociągami no i jakość jest naprawdę wysoka. Z firmą zetknąłem się w czasie poszukiwań kosmetyków dla dzieci także poprzeczkę jako ostrożny tata postawiłem wysoko. Sprawdziły się. Jomafelo to poleca! http://www.urtekram.com/

piątek, 15 kwietnia 2011

Oh halloumi....


Nic dodać nic ująć. Halloumi z patelni po prostu jest pyszny i zawsze doskonale smakuje. Dzisiaj w wersji koziej choć jak wyczytałem później była to mieszanka sera koziego z owczym. Tak czy inaczej, cudo. Jomafelo  to smakuje! Dla tych którzy jeszcze nie mieli przyjemności  przepis: kupujemy ser halloumi, kroimy w plastry, wrzucamy na suchą patelnie i wszystko. Uważajcie żeby go nadmiernie nie przypalić.

środa, 13 kwietnia 2011

Pain is good

Pozwolę sobię nawiązać raz jeszcze do tematu pogody i jej wpływu na samopoczucie. Otóż usłyszałem kiedyś, że ostre przyprawy wpływają na nasze mózgi w pewien szczególny sposób - rozweselająco. Jeżeli to prawda to miło mi będzie  zaprezentować Wam kolejną niekonserwowaną małą zdobycz kulinarną którą podarowała mi ukochana. Amerykańska (nigdy tam nie byłem ale Whole Foods Store chetnie bym odwiedził) firma Original Juan produkuje m.in wyjątkowo pyszne i ostre sosy pod nazwą "Pain is good" które czarują smakiem, jakością i sposobem podania. Jomafelo to smakuje. http://www.remedycreative.co.uk/painisgood/index.html

Słońca brak

W mieście stołecznym Warszawa brakuje od kilku dni słońca. Zamieszczam wiec to słoneczne zdjecie i przy okazji daję sygnał wszystkim miłośnikom t.zw gitarowych brzmień i muzyki ogniskowej ( idzie lato) - kochani jeżeli nie zaopatrzyliscie się jeszcze w piórko do gitary najwyższy czas zainteresować się spodniami April 77, każda para jest w nie wyposażona. Spodnie "cruelty free" - nie wykorzystano i nie skrzywdzono żadnego zwierzątka przy produkcji.  www.april77.fr

sobota, 9 kwietnia 2011

piątek, 8 kwietnia 2011

Radiohead

Trafiłem wczoraj na ten spokojny utwór z nowej płyty Radiohead i po prostu mi się spodobał a że, nabawiłem się jako nastolatek słabości do tej grupy zamieszczam ten utwór na Jomafelo. Ich pro ekologiczna postawa przykuła moją uwagę zdecydowanie później. Najpierw była muzyka.  P.s jeżeli Radiohead kojarzy Wam się z przygnębiającym zawodzeniem  (mnie nie) polecam rozpalenie Papier D' Armenie przed odsłuchaniem. A odsłuchać można na przykład tu : http://pitchfork.com/reviews/tracks/12126-give-up-the-ghost/

wtorek, 5 kwietnia 2011

Popraw sobię nastrój z...

Można mieć odrzutowiec, domek letniskowy na Long Island, łóżko Hastensa i kilka innych "dużych" rzeczy. Jednak żadna z nich nie da nam tego specyficznego uczucia radości jaką dają rzeczy małe. Taką małą cudowną rzeczą jaka przyszła do mnie dzisiaj pocztą był karnet Papier d' Armenie w nowym różanym wydaniu.

 Żywica Benzoina, która jest najważniejsza w tych kartonikach ma działanie wykrztuśne, leczy astme ale również działa antystresowo i antydeprsyjnie. Osobiscie nastroiła mnie bardzo pozytywnie. Jeden z absolutnych niezbędników Jomafelo.  No i oczywiście produkcja jest pro eko co też nie jest dla mnie bez znaczenia :)

sobota, 2 kwietnia 2011

Made in China

Szczerze mówiąc z żadnego innego śniadania jakie przyszło mi wielokrotnie przyrządzać nie byłem tak zadowolony jak z tego. Kasza jaglana z figami i prażonymi orzechami nerkowca przyrządzona według chińskiej kuchni Pięciu Przemian jest super prosta i szybka w przyrządzeniu a końcowy efekt uwierzcie robi wrażenie.  A oto przepis dla dwóch osób :

Jeżeli chcecie być super wtajemniczeni w tajniki 5ciu Przemian dodawajcie składniki co 2 minuty
100g kasza jaglana bio
80g figi bio
orzechy nerkowca bio
masło eko
imbir mielony
cynamon
 sól
sok z cytryny bio
słodka papryka
Kasze płuczemy, wsypujemy do 400ml wrzątku i zmniejszamy maksymalnie ogień



Dodajemy drobno pokrojone figi, łyżeczkę masła i przyprawy w kolejności: cynamon, imbir, sól,  łyżeczkę soku cytrynowego i łyżeczkę mielonej słodkiej papryki. Gotujcie pod przykryciem ok. 20 minut na malym ogniu.


Po ugotowaniu posypujemy prażonymi orzechami nerkowca bez których zaryzykuję stwierdzenie, że ten przepis by nie istniał.


Gorąco polecam z gorącą kawą :) I love it




piątek, 1 kwietnia 2011